Ebook

C.k. kuchnia

Format:
14,47 zł 28,94 zł
Skonfiguruj szybki zakup Do schowka

C.k. kuchnia - Opis

Oszałamiająca książka kucharska, a także barwna, pełna smaków i smaczków opowieść o czasach, gdy Europa Środkowa stanowiła jedność pod berłem Habsburgów. Amatorzy kulinariów znajdą na jej łamach 84 przepisy z tamtych czasów i z tamtych ziem, od Adriatyku po Karpaty.

Robert Makłowicz przedstawia przepisy reprezentatywne dla dzisiejszych kuchni narodowych – węgierskiej, czeskiej, rumuńskiej, austriackiej, bośniackiej, słowackiej czy też północnowłoskiej – kiedyś zwanych po prostu c.k. kuchnią. Ci wszyscy, którzy nad gotowanie przedkładają historię, też nie powinni być zawiedzeni. Każdą kuchenną receptę poprzedzają bowiem krótkie historie, których bohaterami są monarchowie, arcyksiążęta, sławni wodzowie i herosi oręża, a także zwykli obywatele naddunajskiej monarchii. Niektóre z owych historii rzeczywiście miały miejsce, niektóre zrodziła jedynie wyobraźnia autora, choć trzeba z całą sumiennością zaznaczyć, że została ona zapłodniona przez lekturę memuarów i gazet sprzed I wojny światowej.
Najpochlebniejsi recenzenci przyrównują styl autora do niezapomnianej frazy Jaroslava Haška, przed czym autor się broni, a powoduje nim nie tylko wrodzone głębokie poczucie skromności, lecz również pamięć o ochotniczej służbie Haška w Armii Czerwonej w charakterze politruka. „C.k. kuchnię” niezrównanie ozdobił akwarelami Andrzej Zaręba, artysta od lat współpracujący z Robertem Makłowiczem i dzielący z nim gorące uczucia do Austro-Węgier.

C.k. kuchnia - Informacje szczegółowe

Miejsce i rok wydania:
Kraków 2019
Publikacja z kategorii:
Rodzaj publikacji:
Język publikacji:
ISBN:
978-83-953-9994-7
Zabezpieczenie:
znak wodny
Liczba plików do pobrania:
2 (epub, mobi)
Rozmiar plików do pobrania:
epub 2,54 MB / mobi 2,95 MB

C.k. kuchnia - Opinie i Komentarze

Podobne publikacje

Ebook

Jak smakuje pępek WenusJak smakuje pępek Wenus

Piotr Adamczewski

Smakowite felietony Piotra Adamczewskiego i wyśmienita podróż kulinarna. Barwna, ekscytująca, pełna anegdot, erudycji i swady.

Smakowite felietony Piotra Adamczewskiego i wyśmienita podróż kulinarna. Barwna, ekscytująca, pełna anegdot, erudycji i swady.

Ebook

Kuchnia na plebaniiKuchnia na plebanii

Łukasz Modelski

Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Smakowite opowieści wokół jedzenia, tradycji i minionych czasów.

Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Smakowite opowieści wokół jedzenia, tradycji i minionych czasów.

Ebook

Kuchnia dwudziestoleciaKuchnia dwudziestolecia

Agnieszka Jeż

Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych 20-lecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach II Rzeczypospolitej. Oprócz części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta.

Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych 20-lecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach II Rzeczypospolitej. Oprócz części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta.

Ebook

Mój świat na talerzuMój świat na talerzu

Hanna Lis

Makarony, steki, tosty, jajka. Tych wyrazów Hanna Lis zdecydowanie nie unika. I bardzo dobrze, bo dzięki temu jej książka kucharska aż rozpuszcza się w palcach od wszystkiego, co najlepsze w kuchni. Dziennikarka serwuje nam 80 przepisów dookoła świata, które w mig znikają z talerzy.

Makarony, steki, tosty, jajka. Tych wyrazów Hanna Lis zdecydowanie nie unika. I bardzo dobrze, bo dzięki temu jej książka kucharska aż rozpuszcza się w palcach od wszystkiego, co najlepsze w kuchni. Dziennikarka serwuje nam 80 przepisów dookoła świata, które w mig znikają z talerzy.

Ebook

Współczesna kuchnia chińskaWspółczesna kuchnia chińska

Barbara Jakimowicz-Klein

Chińczycy traktują potrawy nie jak zwykłą żywność, lecz jak poruszające wszelkie zmysły dzieła sztuki. Teraz i Ty – we własnej kuchni – możesz przygotować specjały Dalekiego Wschodu!

Chińczycy traktują potrawy nie jak zwykłą żywność, lecz jak poruszające wszelkie zmysły dzieła sztuki. Teraz i Ty – we własnej kuchni – możesz przygotować specjały Dalekiego Wschodu!

Ebook

Kuchnia japońskaKuchnia japońska

Adam Wieczorek

Wiele osób słyszało zapewne o cudach kuchni japońskiej, takich jak sake, sashimi i sukiyaki. Wraz z poradnikiem Adama Wieczorka przygotujemy te wykwintne potrawy we własnym domu!

Wiele osób słyszało zapewne o cudach kuchni japońskiej, takich jak sake, sashimi i sukiyaki. Wraz z poradnikiem Adama Wieczorka przygotujemy te wykwintne potrawy we własnym domu!

Ebook

365 obiadów365 obiadów

Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Jedna z najpopularniejszych książek kucharskich teraz w wersji elektronicznej! Idealna zarówno dla wprawionych kucharzy, jak i tych, którzy w kuchni stawiają swoje pierwsze kroki.

Jedna z najpopularniejszych książek kucharskich teraz w wersji elektronicznej! Idealna zarówno dla wprawionych kucharzy, jak i tych, którzy w kuchni stawiają swoje pierwsze kroki.

Ebook

Zdrowie ze spiżarniZdrowie ze spiżarni

Zbigniew T. Nowak

Smacznie i zdrowo, czyli moda na domowe przetwory! Pierwsza na polskim rynku publikacja poświęcona leczniczym właściwościom przetworów z warzyw, owoców i ziół.

Smacznie i zdrowo, czyli moda na domowe przetwory! Pierwsza na polskim rynku publikacja poświęcona leczniczym właściwościom przetworów z warzyw, owoców i ziół.

Ebook

Zioła i przyprawyZioła i przyprawy

Anna Smaza

Łatwo dostępne, działają na zmysły, poprawiają zdrowie – poradnik Anny Smazy odsłania nieznane walory popularnych ziół i przypraw.

Łatwo dostępne, działają na zmysły, poprawiają zdrowie – poradnik Anny Smazy odsłania nieznane walory popularnych ziół i przypraw.

Ebook

Gotowanie na parzeGotowanie na parze

Monika von Basse

Produkty gotowane na parze zachowują witaminy i składniki mineralne, nie wymagają używania tłuszczu i zachowują naturalny smak oraz aromat – warto przekonać się do zdrowego odżywiania!

Produkty gotowane na parze zachowują witaminy i składniki mineralne, nie wymagają używania tłuszczu i zachowują naturalny smak oraz aromat – warto przekonać się do zdrowego odżywiania!

Informacje o formacie
ePUB zabezpieczony znakiem wodnym (bez DRM)

Książki tworzone w tym formacie nie mają podziału na strony. Główną zaletą publikacji ePUB jest automatyczne dopasowanie się do szerokości ekranu urządzenia, na którym są wyświetlane. Dzięki temu przewijamy tekst tylko w górę lub w dół. Format ten sprawdza się w urządzeniach mobilnych, wyposażonych zazwyczaj w niewielki ekran.

Można go przeczytać na:
- e-czytniku,
- tablecie *,
- smartphonie *,
- komputerze **.

* z zainstalowaną aplikacją obsługującą pliki typu ePUB
- dla systemu Android (Publio, Aldiko, Bluefire Reader)
- dla systemu iOS (Publio, iBooks, Stanza, Bluefire Reader)

** z zainstalowanym programem obsługującym pliki typu ePUB (np. Adobe Digital Editions, Calibre)


UWAGA!
Jeżeli książka występuje w formacie Kindle (MOBI) i ePUB, w jednym zakupie otrzymasz obydwa formaty. Wybór formatu następuje na karcie pobierania książki.
Informacje o formacie
MOBI zabezpieczony znakiem wodnym (bez DRM)

Najlepszy format na Kindle!

E-book w formacie MOBIPOCKET można pobrać przede wszystkim na czytnik Kindle.
Czytanie książek w formacie MOBI na innych urządzeniach elektronicznych (np. e-czytnik, tablet, smartphone, komputer) jest możliwe, pod warunkiem że zostaną one wyposażone w odpowiednie oprogramowanie, np. Kindle for PC, MobiPocket Reader.

UWAGA!
Jeżeli książka występuje w formacie Kindle (MOBI) i ePUB, w jednym zakupie otrzymasz obydwa formaty. Wybór formatu następuje na karcie pobierania książki.