Ebook

Dania z anegdotą

Wydawca:
Format:
23,90 zł
Skonfiguruj szybki zakup Do schowka

Dania z anegdotą - Opis

Nie ma dobrej biesiady bez miłej pogawędki ani miłej pogawędki bez dobrego poczęstunku. Autorka, pomna tej staropolskiej zasady, snuje barwne opowieści o jedzeniu, okraszając je wybornymi przepisami.

Mistrzyni sztuki kulinarnej, „encyklopedystka kuchni”, znów w fascynujący sposób łączy książkę o gotowaniu z zabawną, lekką opowieścią o historii i obyczajach. Przepisy na tyleż słynne, co nierzadko wykwintne dania, podaje w równie wykwintnym „opakowaniu”. Opowiada o dziejach potraw, kucharzeniu i biesiadowaniu. Jak powstał majonez? Co wspólnego ma „Kurczak Verdi” ze słynnym kompozytorem?
Tego też dowiemy się z książki Hanny Szymanderskiej. Pięknie ilustrowana całość podzielona jest przejrzyście na rozdziały: sosy, przystawki i sałatki, zupy, ryby, mięsa, ciasta i desery.

Dania z anegdotą - Informacje szczegółowe

Miejsce i rok wydania:
Warszawa 2012
Rodzaj publikacji:
Język publikacji:
Rok pierwszej publikacji książkowej:
2012
ISBN:
9788377999905
Zabezpieczenie:
znak wodny
Liczba plików do pobrania:
2 (epub, mobi)
Rozmiar plików do pobrania:
epub 2,37 MB / mobi 3,28 MB

Dania z anegdotą - Opinie i Komentarze

Próbowaliście kiedykolwiek zrecenzować książkę kucharską? Akcja rozwija się nieśpiesznie, bohaterowie jacyś nijacy :) A teraz na poważnie. "Dania z anegdotą" to nie jest zwykła i typowa książka kucharska. Same przepisy są dość proste. Lista składników i kilka wskazówek w jaki sposób je połączyć by uzyskać popisowe danie. Jak wiadomo - je się przede wszystkim oczami. Niestety w publikacji brakuje fotek gotowych potraw, soczystych i zachęcających do ugotowania danego dania. Jednak o dziwo to nie przepisy stanowią najważniejszą treść tej przedziwnej książki kucharskiej. Największą perełką są tytułowe anegdoty. Czy wiecie co łączy Markizę de Pompadour z majonezem? A żarł sałatę jak wół trawę"? Te i wiele innych ciekawostek odnajdziecie w tej książce. Świetna lekcja nieco mniej praktycznej historii połączona z praktyczną sztuką gotowania. Polecam. więcej...

Podobne publikacje

Ebook

365 obiadów365 obiadów

Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Jedna z najpopularniejszych książek kucharskich teraz w wersji elektronicznej! Idealna zarówno dla wprawionych kucharzy, jak i tych, którzy w kuchni stawiają swoje pierwsze kroki.

Jedna z najpopularniejszych książek kucharskich teraz w wersji elektronicznej! Idealna zarówno dla wprawionych kucharzy, jak i tych, którzy w kuchni stawiają swoje pierwsze kroki.

Ebook

Gotowanie na parzeGotowanie na parze

Monika von Basse

Produkty gotowane na parze zachowują witaminy i składniki mineralne, nie wymagają używania tłuszczu i zachowują naturalny smak oraz aromat – warto przekonać się do zdrowego odżywiania!

Produkty gotowane na parze zachowują witaminy i składniki mineralne, nie wymagają używania tłuszczu i zachowują naturalny smak oraz aromat – warto przekonać się do zdrowego odżywiania!

Ebook

Fotografia smakuFotografia smaku

Janusz Majewski

Sprawdzone przepisy Zofii Nasierowskiej doprawione pysznymi felietonami kulinarnymi Janusza Majewskiego! Książka napisana z myślą o wszystkich, dla których kuchnia jest życiową inspiracją.

Sprawdzone przepisy Zofii Nasierowskiej doprawione pysznymi felietonami kulinarnymi Janusza Majewskiego! Książka napisana z myślą o wszystkich, dla których kuchnia jest życiową inspiracją.

Ebook

Jak smakuje pępek WenusJak smakuje pępek Wenus

Piotr Adamczewski

Smakowite felietony Piotra Adamczewskiego i wyśmienita podróż kulinarna. Barwna, ekscytująca, pełna anegdot, erudycji i swady.

Smakowite felietony Piotra Adamczewskiego i wyśmienita podróż kulinarna. Barwna, ekscytująca, pełna anegdot, erudycji i swady.

Ebook

Wyśmienite dania z jajekWyśmienite dania z jajek

Z jajkami w roli głównej da się przyrządzić coś naprawdę ciekawego i smacznego! Jeśli w to wątpisz, sięgnij po wyjątkową książkę przygotowaną przez czytelników miesięcznika „Przyślij Przepis!”.

Z jajkami w roli głównej da się przyrządzić coś naprawdę ciekawego i smacznego! Jeśli w to wątpisz, sięgnij po wyjątkową książkę przygotowaną przez czytelników miesięcznika „Przyślij Przepis!”.

Ebook

Przekąski i przystawkiPrzekąski i przystawki

Muffinki z pastą tahini, muszle z pesto i ricottą, ziemniaki po amerykańsku... 60 przepisów na najlepsze przekąski i przystawki – zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i wytworną kolację.

Muffinki z pastą tahini, muszle z pesto i ricottą, ziemniaki po amerykańsku... 60 przepisów na najlepsze przekąski i przystawki – zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i wytworną kolację.

Ebook

Kulinarne przepisy na zimęKulinarne przepisy na zimę

Beata Pawlikowska

34 przepisy na pyszne, zimowe potrawy, zaproponowane przez znaną podróżniczkę. Proste dania z naturalnych składników sprawią, że w naszej kuchni zagości szczęście.

34 przepisy na pyszne, zimowe potrawy, zaproponowane przez znaną podróżniczkę. Proste dania z naturalnych składników sprawią, że w naszej kuchni zagości szczęście.

Ebook

Krok po kroku z Robertem Sową Krok po kroku z Robertem Sową

Robert Sowa

Znany mistrz kulinarny dzieli się swoimi oryginalnymi przepisami. Ponad 120 autorskich przepisów pokazanych na kolorowych ilustracjach obrazujących poszczególne etapy wykonania każdej potrawy.

Znany mistrz kulinarny dzieli się swoimi oryginalnymi przepisami. Ponad 120 autorskich przepisów pokazanych na kolorowych ilustracjach obrazujących poszczególne etapy wykonania każdej potrawy.

Ebook

Kuchnia śląskaKuchnia śląska

Barbara Jakimowicz-Klein

Sprawdzone przepisy na smaczne i zdrowe potrawy kuchni śląskiej będą idealne dla każdego, kto docenia walory kuchni regionalnej. Pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie!

Sprawdzone przepisy na smaczne i zdrowe potrawy kuchni śląskiej będą idealne dla każdego, kto docenia walory kuchni regionalnej. Pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i samopoczucie!

Ebook

PrzetworyPrzetwory

Marmolada jeżynowo-jabłkowa, suszone owoce róży, marynowane rydze – brzmi smakowicie? Autorzy niniejszej książki podpowiadają, jak je przyrządzić.

Przetwory Seria: „Kuchnia Polska” Wydawca: Literat PDF

Marmolada jeżynowo-jabłkowa, suszone owoce róży, marynowane rydze – brzmi smakowicie? Autorzy niniejszej książki podpowiadają, jak je przyrządzić.

Informacje o formacie
ePUB zabezpieczony znakiem wodnym (bez DRM)

Książki tworzone w tym formacie nie mają podziału na strony. Główną zaletą publikacji ePUB jest automatyczne dopasowanie się do szerokości ekranu urządzenia, na którym są wyświetlane. Dzięki temu przewijamy tekst tylko w górę lub w dół. Format ten sprawdza się w urządzeniach mobilnych, wyposażonych zazwyczaj w niewielki ekran.

Można go przeczytać na:
- e-czytniku,
- tablecie *,
- smartphonie *,
- komputerze **.

* z zainstalowaną aplikacją obsługującą pliki typu ePUB
- dla systemu Android (Publio, Aldiko, Bluefire Reader)
- dla systemu iOS (Publio, iBooks, Stanza, Bluefire Reader)

** z zainstalowanym programem obsługującym pliki typu ePUB (np. Adobe Digital Editions, Calibre)


UWAGA!
Jeżeli książka występuje w formacie Kindle (MOBI) i ePUB, w jednym zakupie otrzymasz obydwa formaty. Wybór formatu następuje na karcie pobierania książki.
Informacje o formacie
MOBI zabezpieczony znakiem wodnym (bez DRM)

Najlepszy format na Kindle!

E-book w formacie MOBIPOCKET można pobrać przede wszystkim na czytnik Kindle.
Czytanie książek w formacie MOBI na innych urządzeniach elektronicznych (np. e-czytnik, tablet, smartphone, komputer) jest możliwe, pod warunkiem że zostaną one wyposażone w odpowiednie oprogramowanie, np. Kindle for PC, MobiPocket Reader.

UWAGA!
Jeżeli książka występuje w formacie Kindle (MOBI) i ePUB, w jednym zakupie otrzymasz obydwa formaty. Wybór formatu następuje na karcie pobierania książki.