Typ publikacji

Polecamy

Kategorie

  • Popularnonaukowe i popularyzatorskie
  • Historia

Wydawca

Cena

Rodzaje publikacji

Format

Częstotliwość

Słowa kluczowe

  • literatura

Wyniki wyszukiwania: (8)

Widok:
Na stronie:
Ebook

Średniowieczna EuropaŚredniowieczna Europa

Chris Wickham

Napisana lekkim piórem książka popularnonaukowa. Przedstawia obraz średniowiecza, który powinniśmy znać w XXI wieku – daleki od stereotypowego wyobrażenia „ciemnych wieków średnich”, pełnych przemocy, ignorancji i zabobonów. W ujęciu Chrisa Wickhama, znanego brytyjskiego mediewisty, to tysiąclecie znoju i trudu, pomysłowości i kompromisów, których efektem stał się ogromny skok cywilizacyjny.

Napisana lekkim piórem książka popularnonaukowa. Przedstawia obraz średniowiecza, który powinniśmy znać w XXI wieku – daleki od stereotypowego wyobrażenia „ciemnych wieków średnich”, pełnych przemocy, ignorancji i zabobonów. W ujęciu Chrisa Wickhama, znanego brytyjskiego mediewisty, to tysiąclecie znoju i trudu, pomysłowości i kompromisów, których efektem stał się ogromny skok cywilizacyjny.

Eprasa

Skarpa WarszawskaSkarpa Warszawska

zobacz pasujące (59)

Miesięcznik kulturalno-historyczny poświęcony Warszawie „wczoraj i dziś”, który narodził się z wielkiej pasji. Pozycja dla wszystkich, którym bliskie są wzruszenia i małe, miejskie tęsknoty.

Miesięcznik kulturalno-historyczny poświęcony Warszawie „wczoraj i dziś”, który narodził się z wielkiej pasji. Pozycja dla wszystkich, którym bliskie są wzruszenia i małe, miejskie tęsknoty.

Ebook

Wiedeń 1913Wiedeń 1913

Piotr Szarota

Próba rekonstrukcji barwnego i fascynującego świata, który odszedł bezpowrotnie wraz z I wojną światową, a jednocześnie wyprawa do źródeł nowoczesności.

Próba rekonstrukcji barwnego i fascynującego świata, który odszedł bezpowrotnie wraz z I wojną światową, a jednocześnie wyprawa do źródeł nowoczesności.

Ebook

W kuchni jak na wojnieW kuchni jak na wojnie

Maria Barbasiewicz

Kto gotował obiady czwartkowe? Co łączy zupę rumfordzką z tytułem szlacheckim? Wielcy kucharze i wykwintne potrawy, zwykłe kuchty i żołnierskie kantyny – przed nami historia opowiedziana od kuchni.

Kto gotował obiady czwartkowe? Co łączy zupę rumfordzką z tytułem szlacheckim? Wielcy kucharze i wykwintne potrawy, zwykłe kuchty i żołnierskie kantyny – przed nami historia opowiedziana od kuchni.

Ebook

Chiny. Kultura i tradycjeChiny. Kultura i tradycje

Jacques Pimpaneau

Mała encyklopedia obrzędów w tradycyjnych Chinach, od czasów najdawniejszych do początków XX wieku.

Mała encyklopedia obrzędów w tradycyjnych Chinach, od czasów najdawniejszych do początków XX wieku.

Ebook

Chwała AtenChwała Aten

Anthony Everitt

Zręczni i ambitni, sprytni i nierzadko pozbawieni skrupułów – Ateńczycy. Wśród nich takie sławy jak Temistokles, genialny strateg, który powiódł Greków do zwycięstwa nad Persami, Perykles, najwybitniejszy ateński mąż stanu; Demostenes, wspaniały mówca. Anthony Everitt opowiada o tym, jak niewielkie miasto-państwo w starożytnej Grecji przeistoczyło się w cywilizację, która zmieniła świat.

Zręczni i ambitni, sprytni i nierzadko pozbawieni skrupułów – Ateńczycy. Wśród nich takie sławy jak Temistokles, genialny strateg, który powiódł Greków do zwycięstwa nad Persami, Perykles, najwybitniejszy ateński mąż stanu; Demostenes, wspaniały mówca. Anthony Everitt opowiada o tym, jak niewielkie miasto-państwo w starożytnej Grecji przeistoczyło się w cywilizację, która zmieniła świat.

Ebook

PartenonPartenon

Mary Beard

Przekrojowa historia najsłynniejszej świątyni w dziejach ludzkości i zarazem brawurowo napisana rozprawa z narosłymi wokół niej kontrowersjami. „Mistrzowsko zwięzła i błyskotliwa (…). Mary Beard tchnie w starożytne ruiny nowe życie” – „The Times”

Partenon Mary Beard Seria: „Historia” Wydawca: Dom Wydawniczy REBIS MOBI + EPUB (w wersji papierowej 232 strony)

Przekrojowa historia najsłynniejszej świątyni w dziejach ludzkości i zarazem brawurowo napisana rozprawa z narosłymi wokół niej kontrowersjami. „Mistrzowsko zwięzła i błyskotliwa (…). Mary Beard tchnie w starożytne ruiny nowe życie” – „The Times”

Ebook

Z czego się śmiano w średniowieczu?Z czego się śmiano w średniowieczu?

Aleksandra Niedźwiedż

Średniowiecze wcale nie było tak ponurą epoką, jak powszechnie się wydaje. W kulturze i mentalności tamtych czasów było dużo miejsca na kpinę, parodię czy śmiech. Aleksandra Niedźwiedź odkrywa przed nami tajemnice... poczucia humoru w wiekach średnich.

Średniowiecze wcale nie było tak ponurą epoką, jak powszechnie się wydaje. W kulturze i mentalności tamtych czasów było dużo miejsca na kpinę, parodię czy śmiech. Aleksandra Niedźwiedź odkrywa przed nami tajemnice... poczucia humoru w wiekach średnich.