Ebook

Starożytna Grecja od kuchni

Format:
55,01 zł
Skonfiguruj szybki zakup Do schowka

Starożytna Grecja od kuchni - Opis

Przewodnik po najpopularniejszych produktach goszczących na stołach antycznych Greków, upodobaniach uprzywilejowanych smakoszy i narodzinach sztuki kulinarnej Europy. A także egzotyczna podróż do świata ludzi odległych w czasie i przestrzeni, choć zarazem bardzo nam bliskich. Warto się w tę podróż wybrać, nie tylko dlatego, że gastronomia Grecji stoi u początków współczesnej kuchni europejskiej, ale przede wszystkim dlatego, że jest częścią historii, która domaga się uwagi każdego, kto pragnie poznać źródła własnej cywilizacji.

– Jaka była rola uczty i sympozjonu, prócz czerpanej z niej rozrywki i radości z jedzenia i picia?
– Kto gotował dla Platona i Sokratesa?
– Gdzie były kobiety, podczas gdy ich mężowie biesiadowali?
– Jak wyglądały przybory kuchenne?
– Czy Grecy wychodzili na lunch?
– Czy zmysłowe przyjemności mogą mieć coś wspólnego z rybami?
– Czy dziś możemy posmakować starożytnego sera?
W zaglądaniu do kuchni zawsze jest coś ekscytującego! To właśnie za kulisami dojrzymy to, czego nie widać na nakrytym stole. Grecy z pewnością nie byli pierwszymi ludźmi wykazującymi zainteresowanie kulinariami, ale byli jednymi z pierwszych, którzy uświadomili sobie, że gotowanie może być sztuką. Rytuał rodzinnych spotkań przy stole można obserwować również dziś. A jak to wyglądało w starożytności?
W górzystym helleńskim kraju, rozsypanym w setki wysp i wysepek, ludzie nauczyli się liczyć bardziej na dary morza niż ziemi. Grecka kuchnia obfitowała w to, co dostarczał akwen: ryby, kraby, kalmary i ośmiornice były na porządku dziennym. Dieta typowego Greka składała się również z jęczmiennego placka lub miski kaszy, pospolitych warzyw, głównie strączkowych, odrobiny lokalnych owoców i pewnej ilości dziko rosnącej zieleniny. Porcji białka dostarczały ślimaki, a mieszkańcom wybrzeża – owoce morza. Niewiele rejonów sprzyjało hodowli bydła, za to owce i kozy były wszechobecne. Właściciele jednej czy dwóch kóz mieli przywilej uraczenia się raz na jakiś czas kawałkiem sera lub kubkiem mleka, a mięso pozostawało w zasięgu szczęściarzy posiadających większe stada. Zapach pieczystego był dla przeciętnego Greka raczej oznaką święta niż codziennością. Mniej zamożni musieli się zadowolić polewkami, znanymi również z kuchni Słowian, oraz papką z mąki, fasoli, cebuli i czosnku.
Książka omawia temat tradycji kulinarnej starożytnych Greków – pierwszych mistrzów kuchni europejskiej. Opowiada o codziennej strawie zwykłych ludzi, produktach obecnych na stołach starożytnych Greków, o upodobaniach smakoszy i okolicznościach, w których gotowanie stało się w Grecji równie ważne jak filozofia czy poezja. Przybliża wiele innych aspektów związanych ze sprawami stołu, jak choćby rolę uczty i sympozjonu czy zwyczaje związane z jedzeniem.
Publikacja jest adresowana zarówno do wielbicieli kuchni, jak i czytelników zainteresowanych kulturą oraz historią starożytną.

Starożytna Grecja od kuchni - Informacje szczegółowe

Miejsce i rok wydania:
Warszawa 2017
Rodzaj publikacji:
Język publikacji:
Rok pierwszej publikacji książkowej:
2017
ISBN:
978-83-011-9673-8
Zabezpieczenie:
znak wodny
Liczba plików do pobrania:
2 (epub, mobi)
Rozmiar plików do pobrania:
epub 26,17 MB / mobi 57,58 MB

Starożytna Grecja od kuchni - Opinie i Komentarze

Podobne publikacje

Ebook

HatszepsutHatszepsut

Peter Nadig

Barwny portret kobiety fascynującej i tajemniczej, która do dziś budzi podziw i rozpala emocje. Peter Nadig, znawca historii starożytnej, opierając się na inskrypcjach ze świątyni w Deir el-Bahari opowiada o niezwykłej starożytnej władczyni i czasach jej panowania nad Egiptem.

Hatszepsut

Niezwykła kobieta, która została faraonem

Peter Nadig Wydawca: Prószyński i S-ka MOBI + EPUB (w wersji papierowej 352 strony)

Barwny portret kobiety fascynującej i tajemniczej, która do dziś budzi podziw i rozpala emocje. Peter Nadig, znawca historii starożytnej, opierając się na inskrypcjach ze świątyni w Deir el-Bahari opowiada o niezwykłej starożytnej władczyni i czasach jej panowania nad Egiptem.

Ebook

HatszepsutHatszepsut

Kara Cooney

Napisana z niespotykaną erudycją opowieść o wielkim Egipcie czasów XVIII dynastii i na wpółmitycznej egipskiej królowej, która w sprytny sposób doszła do władzy. Barwny portret pierwszej feministki starożytności – kobiety fascynującej i tajemniczej, wyjątkowo silnej władczyni – która do dziś budzi podziw i rozpala emocje.

Hatszepsut

Kobieta, która została królem

Kara Cooney Wydawca: W.A.B. MOBI + EPUB (w wersji papierowej 352 strony)

Napisana z niespotykaną erudycją opowieść o wielkim Egipcie czasów XVIII dynastii i na wpółmitycznej egipskiej królowej, która w sprytny sposób doszła do władzy. Barwny portret pierwszej feministki starożytności – kobiety fascynującej i tajemniczej, wyjątkowo silnej władczyni – która do dziś budzi podziw i rozpala emocje.

Ebook

Dziwny jest ten światDziwny jest ten świat

Obce kultury to różnorodne i niekiedy szokujące zwyczaje, dziwnie brzmiące – dla naszych uszu – języki, inne wierzenia. Poznaj chociaż część z nich dzięki serii serii „Focus Cywilizacje Poleca”.

Obce kultury to różnorodne i niekiedy szokujące zwyczaje, dziwnie brzmiące – dla naszych uszu – języki, inne wierzenia. Poznaj chociaż część z nich dzięki serii serii „Focus Cywilizacje Poleca”.

Ebook

Atlantyda odnalezionaAtlantyda odnaleziona

Gavin Menzies

Podróż w mrok wieków w poszukiwaniu rozwiązania zagadki cywilizacji znanej jedynie z opisu Platona. Gavin Menzies krok po kroku odkrywa zdumiewającą prawdę, która wiąże się z bardzo śmiałą tezą.

Podróż w mrok wieków w poszukiwaniu rozwiązania zagadki cywilizacji znanej jedynie z opisu Platona. Gavin Menzies krok po kroku odkrywa zdumiewającą prawdę, która wiąże się z bardzo śmiałą tezą.

Ebook

W kuchni jak na wojnieW kuchni jak na wojnie

Maria Barbasiewicz

Kto gotował obiady czwartkowe? Co łączy zupę rumfordzką z tytułem szlacheckim? Wielcy kucharze i wykwintne potrawy, zwykłe kuchty i żołnierskie kantyny – przed nami historia opowiedziana od kuchni.

Kto gotował obiady czwartkowe? Co łączy zupę rumfordzką z tytułem szlacheckim? Wielcy kucharze i wykwintne potrawy, zwykłe kuchty i żołnierskie kantyny – przed nami historia opowiedziana od kuchni.

Ebook

DekadencjaDekadencja

Michel Onfray

Egipskie piramidy, greckie świątynie, Forum Romanum… Ślady dawnych kultur niezbicie dowodzą, że nawet najwspanialsze cywilizacje przemijają. Temu prawu podlega również licząca dwa tysiące lat cywilizacja judeochrześcijańska. Michel Onfray opisuje jej powolny zmierzch, jednocześnie odmalowując bogactwo idei, które leżą u jej podstaw.

Dekadencja

Życie i śmierć judeochrześcijaństwa

Michel Onfray Wydawca: Czarna Owca MOBI + EPUB (w wersji papierowej 672 strony)

Egipskie piramidy, greckie świątynie, Forum Romanum… Ślady dawnych kultur niezbicie dowodzą, że nawet najwspanialsze cywilizacje przemijają. Temu prawu podlega również licząca dwa tysiące lat cywilizacja judeochrześcijańska. Michel Onfray opisuje jej powolny zmierzch, jednocześnie odmalowując bogactwo idei, które leżą u jej podstaw.

Ebook

Wyspy greckieWyspy greckie

Jarosław Molenda

Przewodnik po greckich wyspach – miejscach, które przemawiają do wyobraźni nie tylko swoim pięknem, lecz także pasjonującą i bardzo długą historią.

Przewodnik po greckich wyspach – miejscach, które przemawiają do wyobraźni nie tylko swoim pięknem, lecz także pasjonującą i bardzo długą historią.

Ebook

Jeden dzień w starożytnym RzymieJeden dzień w starożytnym Rzymie

Alberto Angela

Alberto Angela, dziennikarz włoskiej telewizji RAI i znany popularyzator historii, oprowadza nas po antycznym Rzymie, opowiadając o codziennym życiu jego mieszkańców. Zwiedzimy Wieczne Miasto w zwykły dzień w 115 roku, za panowania cesarza Trajana, w czasach największej potęgi Imperium Rzymskiego. Pełna wrażeń wędrówka będzie trwać od wczesnego ranka do północy.

Alberto Angela, dziennikarz włoskiej telewizji RAI i znany popularyzator historii, oprowadza nas po antycznym Rzymie, opowiadając o codziennym życiu jego mieszkańców. Zwiedzimy Wieczne Miasto w zwykły dzień w 115 roku, za panowania cesarza Trajana, w czasach największej potęgi Imperium Rzymskiego. Pełna wrażeń wędrówka będzie trwać od wczesnego ranka do północy.

Ebook

Chwała AtenChwała Aten

Anthony Everitt

Zręczni i ambitni, sprytni i nierzadko pozbawieni skrupułów – Ateńczycy. Wśród nich takie sławy jak Temistokles, genialny strateg, który powiódł Greków do zwycięstwa nad Persami, Perykles, najwybitniejszy ateński mąż stanu; Demostenes, wspaniały mówca. Anthony Everitt opowiada o tym, jak niewielkie miasto-państwo w starożytnej Grecji przeistoczyło się w cywilizację, która zmieniła świat.

Zręczni i ambitni, sprytni i nierzadko pozbawieni skrupułów – Ateńczycy. Wśród nich takie sławy jak Temistokles, genialny strateg, który powiódł Greków do zwycięstwa nad Persami, Perykles, najwybitniejszy ateński mąż stanu; Demostenes, wspaniały mówca. Anthony Everitt opowiada o tym, jak niewielkie miasto-państwo w starożytnej Grecji przeistoczyło się w cywilizację, która zmieniła świat.

Ebook

PartenonPartenon

Mary Beard

Przekrojowa historia najsłynniejszej świątyni w dziejach ludzkości i zarazem brawurowo napisana rozprawa z narosłymi wokół niej kontrowersjami. „Mistrzowsko zwięzła i błyskotliwa (…). Mary Beard tchnie w starożytne ruiny nowe życie” – „The Times”

Partenon Mary Beard Seria: „Historia” Wydawca: Dom Wydawniczy REBIS MOBI + EPUB (w wersji papierowej 232 strony)

Przekrojowa historia najsłynniejszej świątyni w dziejach ludzkości i zarazem brawurowo napisana rozprawa z narosłymi wokół niej kontrowersjami. „Mistrzowsko zwięzła i błyskotliwa (…). Mary Beard tchnie w starożytne ruiny nowe życie” – „The Times”

Informacje o formacie
ePUB zabezpieczony znakiem wodnym (bez DRM)

Książki tworzone w tym formacie nie mają podziału na strony. Główną zaletą publikacji ePUB jest automatyczne dopasowanie się do szerokości ekranu urządzenia, na którym są wyświetlane. Dzięki temu przewijamy tekst tylko w górę lub w dół. Format ten sprawdza się w urządzeniach mobilnych, wyposażonych zazwyczaj w niewielki ekran.

Można go przeczytać na:
- e-czytniku,
- tablecie *,
- smartphonie *,
- komputerze **.

* z zainstalowaną aplikacją obsługującą pliki typu ePUB
- dla systemu Android (Publio, Aldiko, Bluefire Reader)
- dla systemu iOS (Publio, iBooks, Stanza, Bluefire Reader)

** z zainstalowanym programem obsługującym pliki typu ePUB (np. Adobe Digital Editions, Calibre)


UWAGA!
Jeżeli książka występuje w formacie Kindle (MOBI) i ePUB, w jednym zakupie otrzymasz obydwa formaty. Wybór formatu następuje na karcie pobierania książki.
Informacje o formacie
MOBI zabezpieczony znakiem wodnym (bez DRM)

Najlepszy format na Kindle!

E-book w formacie MOBIPOCKET można pobrać przede wszystkim na czytnik Kindle.
Czytanie książek w formacie MOBI na innych urządzeniach elektronicznych (np. e-czytnik, tablet, smartphone, komputer) jest możliwe, pod warunkiem że zostaną one wyposażone w odpowiednie oprogramowanie, np. Kindle for PC, MobiPocket Reader.

UWAGA!
Jeżeli książka występuje w formacie Kindle (MOBI) i ePUB, w jednym zakupie otrzymasz obydwa formaty. Wybór formatu następuje na karcie pobierania książki.