Wiek XIX to czasy przełomu cywilizacyjnego, także w produkcji i piciu alkoholu. Staropolskie biesiadowanie odchodziło w niepamięć, węgrzyna zastępował coraz częściej szampan, w dobrym towarzystwie nie wypadało pić wódki, arak zaś najczęściej dolewano do herbaty.
O Autorze:
JERZY BESALA ukończył studia historyczne na Uniwersytecie Warszawskim. Specjalizuje się w dziejach Polski szlacheckiej. Jest autorem kilkudziesięciu książek. Opublikował m.in. biografię Stanisław Żółkiewski (1988), trzytomowe dzieło „Małżeństwa królewskie: Piastowie, Jagiellonowie, władcy elekcyjni” (2006–2007), „Stefan Batory” (2010), „Zygmunt Stary i Bona Sforza” (2012) oraz m.in. popularne „Tajemnicze dzieje Polski”. Szczególną wagę przywiązuje do psychologicznego rozumienia postaci, co znalazło odbicie w cyklu „Miłość i strach. Dzieje uczuć kobiet i mężczyzn” (2010–2014), zaplanowanym na pięć tomów. Jest też autorem licznych artykułów w prasie, współpracuje m.in. z „Polityką”, „Newsweekiem Historia”, „Wiedzą i Życiem”.