Absolwentka archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego, autorka wielu książek o tematyce kulinarnej. Ma w swoim dorobku takie pozycje jak: „Przyjęcia na specjalne okazje”, „Jedzenie, które leczy”, „Piwo, wino, nalewki”, „Kuchnia wegetariańska”, „Kuchnia erotyczna”, „Sałatki”, „Chleb”. Znawczyni kuchni regionalnych, poświęciła im kilka swoich publikacji (m.in. „Kuchnia śląska”, „Kuchnia kresowa”), oraz diet dostosowanych do indywidualnych preferencji różnych osób („280 potraw diety funkcjonalnej”, „Dieta antymiażdżycowa”).
W szczególności interesuje się tradycjami kulinarnymi oraz folklorem Dolnego Śląska, o których pisze na portalu Potrawyregionalne.pl. Relacjonuje tam też imprezy kulinarne, odbywające się w tym regionie Polski, oraz prowadzi autorskie działy poświęcone różnego rodzaju chlebom i pieczywu obrzędowemu.
Podczas I Międzynarodowego Kulinarnego Zlotu Orłów w Szczawnie Zdroju w 2007 r. otrzymała nagrodę za aktywny wkład w propagowanie i rozwój kulinarnych tradycji regionów, rok później zaś uhonorowaną ją za zasługi dla promocji smaków Wrocławia.