Kto z nas nie chciałby smacznie żyć? Ale czy jest na to jakiś przepis? I czy w dzisiejszym świecie jest miejsce na wspólne gotowanie i siedzenie przy stole? Na szczęście – tak!
W zbiorze dziesięciu opowiadań znajdziecie historie pełne smaków, ciepła i magii. Szczególnie polecamy opowieść o babci Basi i jej przepis na Kiełbaski z galaretki pyszniejsze niż gumisie (dla wnuczka Stasia), recepturę Wiosennego tortu kanapkowego oraz Męskich klusek śląskich, które tata gotuje dzieciom, opowiadając bajkę o królu Cynamonie. Przekonacie się, że nic tak nie krzepi jak proste jedzenie przyrządzone z sercem. A jeśli nagle w deszczowy dzień dopadnie was chandra? Rekomendujemy Słodką malinową herbatę na pokonanie smutku lub rozgrzewającą tytułową Czosnyczkę na zmarznięte stópki. Przejdzie jak ręką odjął!
W każdym opowiadaniu poznajemy wyjątkowych bohaterów oraz historię jednego dania. Jeśli opisywana przygoda zaostrzy nam apetyt, to na końcu opowiadania znajdziemy przepis, dzięki któremu wspólnie przygotujemy pyszny posiłek.
Katarzyna Bogucka otrzymała wyróżnienie Bologna Ragazzi Award 2015 za książkę „Wytwórnik kulinarny”.