Nieważne, czy uczyliście się gotować w szkole, czy też oglądając Delię lub Nigellę - niektóre zasady wydadzą ci się znane. „Nie przestawaj mieszać risotta”, „ugniataj ciasto przez 10 minut, aby gluten osiągnął pożądaną strukturę”, „wrzucaj makaron do głębokiego garnka, pełnego gotującej się wody.” Lecz czasy oraz technologie się zmieniły, a wraz z nimi to, w jaki sposób gotujemy - tak Cassie Best, redaktorka kulinarna GoodFood, która stworzyła dla naszego magazynu setki przepisów - rozpoczyna zdradzanie swoich skrzętnie skrywanych kulinarnych sekretów (s. 24). Lektura obowiązkowa!
W tym numerze polecamy wam również pourlopowy poradnik przetrwania (s. 44). Przyda się on tym, którzy mają dzieci, tym, którzy nie widzą świata poza biurem, i tym, którzy nie lubią gotować ani zmywać (Pyszna zupa w 5 minut? Ależ tak! – s. 47). Jeśli chcesz zabłysnąć na salonach, przeczytaj tekst „Brzmij jak sommelier” (s. 103), a jeżeli pragniesz udoskonalić warsztat, prześledź naukę krojenia w Szkole gotowania (s. 105). Znajdziesz tam mnóstwo trików, które docenią zarówno wielbiciele prostej, domowej kuchni, jak i ci, którym marzy się kulinarny Koh-i-noor.