Plan na czerwiec? Zdrowe lenistwo! Podpowiadamy, jak przy minimum wysiłku wykorzystać do maksimum to, co najlepsze w sezonie. Ma być lekko, zdrowo, smacznie i… tak bezwysiłkowo, jak to tylko możliwe. Świeże produkty, dobre pomysły i mniej więcej pół godziny pobytu w kuchni to nasz czerwcowy przepis na szczęście. W 30 minut można upiec chleb i ubić domowe masło, zrobić lazanię, minipizze, przygotować tort z truskawkami, lody bananowe i deser z tropikalnymi owocami. Owoce grają w tym numerze jedną z głównych ról. Bierzcie się za nie, nie żałujcie sobie. Wreszcie są! Truskawki, morele, jagody, granaty, arbuzy, ananasy... U nas są więc właściwie na każdej stronie, nie tylko jako składnik deserów. Rosie Birkett proponuje błyskawiczne kotleciki krabowe i podpłomyki ze szparagami i ricottą. Tom Kerridge rozleniwia na całego, szykując w okamgnieniu krewetki, jagnięcinę, sałatkę z pomidorów i truskawkowe crumble. Do potraw dobieramy wina. Warto dowiedzieć się poznać, które i na jakich zasadach najlepiej komponują się z lekkimi daniami i owocami morza. Na przyjemności wcale nie trzeba długo czekać. I można je mieć codziennie. A jak chcecie troszkę dłużej pokręcić się po kuchni, upieczcie tort w kolorach tęczy (dosłownie!) lub zróbcie domowe bajgle.