Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem tego schorzenia mogą być: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca, udar. Ale… mamy dobrą wiadomość – z insulinoopornością można skutecznie walczyć, zmieniając tryb życia. Kluczem do zdrowia jest aktywność fizyczna i dieta.
W książce znajdziesz:
– informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,
– przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,
– propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,
– przepisy na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności
O Autorce:
DOROTA DROZD jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (European Fundation Nurses in Diabetes), pielęgniarką posiadającą specjalizację diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Praktykuje i opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek „Kuchnia polska dla diabetyków”, „Kuchnia świata dla diabetyków”, „Cukrzyca. Jak z nią żyć” oraz licznych artykułów popularnonaukowych. Bierze udział w wielu konferencjach w kraju i za granicą.