Wyjątkowa książka Dionisiosa Sturisa, autora tak znakomitych reportaży jak „Zachód słońca na Santorini”, „Grecja. Gorzkie pomarańcze” czy „Nowe życie”. Tym razem zaprasza nas nie tylko do swojej drugiej ojczyzny, lecz także do rodzinnego stołu.
Wyjątkowa książka Dionisiosa Sturisa, autora tak znakomitych reportaży jak „Zachód słońca na Santorini”, „Grecja. Gorzkie pomarańcze” czy „Nowe życie”. Tym razem zaprasza nas nie tylko do swojej drugiej ojczyzny, lecz także do rodzinnego stołu.
Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o swojej drugiej ojczyźnie. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami.
Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową.
Kalimera! Dzień dobry! Przysiądź się do wspólnego stołu i ucztujmy!