Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta? Nie! To wyjątkowe, choć często proste dania powstające w zgodzie z ideą slow food.
Pamiętasz swoje ukochane dania z dzieciństwa, miłe chwile spędzone w kuchni z mamą lub babcią? Ta książka to zbiór tradycyjnych polskich przepisów, które smakują domem, przywołują wspomnienia i podnos...
Ebook „Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską” to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania ...
Interesujący poradnik, który mimo tego, że wydany został w 1937 roku nic nie stracił ze swojej aktualności. W książce opisano ogólne zasady, jakie powinny być przestrzegane przy przygotowywaniu posiłk...
Poznajmy kolejne sekrety kuchni rodziny Winnych. Przez sto lat ta wspaniała rodzina tworzyła swoją smakową tradycję. Jej niebagatelną częścią są przetwory i nalewki. W kolejnej książce z przysmakami W...
W kulinarnym notatniku Winnych znajdziemy przepisy na staropolskie potrawy jadane na Mazowszu w pierwszych dekadach XX wieku i na kultowe potrawy z „chudych” lat PRL-u. Nie zabraknie też włoskich insp...
Niemal 80 przepisów na wyjątkowe przetwory. Pasteryzacja, kiszenie, marynowanie, fermentacja oto techniki, które pozwolą nam zamknąć w słoikach i butelkach nasze ulubione smaki. Dzięki poradnikowi Jol...
500 przepisów współczesnej kuchni polskiej, wykorzystujących wszystko to, co obecnie jest nam w stanie zaoferować handel. Odkryjmy na nowo uroki naszej rodzimej sztuki kulinarnej, która nawet w epoce ...
Tradycyjny smak z twistem nowoczesności! Jeśli z utęsknieniem wspominasz cudowne aromaty dzieciństwa, ale nie chcesz jeść kalorycznych, tradycyjnych polskich dań, ta książka jest dla ciebie! Daria Ład...
Niezastąpiona książką kucharska dla diabetyków. Ponad 100 przepisów na desery na ciepło i zimno, ciasta i ciasteczka, lody, koktajle, musy i placki, wyliczona kaloryczność każdej potrawy, porady kulin...
Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Smakowite opowieści wokół jedzenia, tradycji i minionych czasów.
Cytryny kiszone w wędzonej soli? Jarmuż fermentowany w jogurcie z jałowcem? Kiszony rabarbar z grapefruitem w miodowej zalewie? Dynie fermentowane w maślance z czosnkiem? Nawet się nie spodziewasz, co...
Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych 20-lecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, auto...
Menu diabetyków nie musi być nudne! Dorota Drozd, dietetyk od lat pracujący ze „słodkimi ludźmi”, pokazuje, co zrobić, by ich jadłospis miał wymiar terapeutyczny, ale był urozmaicony i apetyczny.