Nie ma wątpliwości, że kulinaria są nieodłączną częścią dziedzictwa narodowego. Czy można wyobrazić sobie podróż do Włoch lub Grecji pozbawioną tamtejszych smaków?
Podobnie jest z kuchnią rodzinną – to dziedzictwo tworzone przez pokolenia. Smaki dzieciństwa, które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości.
Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. Jej niebagatelną częścią są przetwory i nalewki. W kolejnej książce ze smakołykami Winnych Czytelnik znajdzie kilkadziesiąt przepisów na te właśnie pyszności.
Konia z rzędem temu, kto oprze się smakołykom Broni Winnej – jej wiśniowej konfiturze wzbogaconej nutą pigwy lub dżemowi aroniowo-gruszkowemu.
O Autorce:
AŁBENA GRABOWSKA – Polka o bułgarskich korzeniach. Pisarka, lekarz neurolog. Matka trójki dzieci, która nie wyobraża sobie życia bez pisania. Autorka wielu książek dla dorosłych i dla dzieci, m.in.: „Tam, gdzie urodził się Orfeusz”, „Stulecie Winnych. Opowiadania”, „Stulecie Winnych. Notes kulinarny”, „Lot nisko nad ziemią”, „Ostatnia chowa klucz”, „Coraz mniej olśnień”, „Lady M.”, bestsellerowej sagi „Stulecie Winnych” oraz trylogii „Alicja w krainie czasów”. W roku 2015 podczas Festiwalu Literatury Kobiet została wyróżniona przez czytelniczki nagrodą „Pióro”.