Kompletny podręcznik gastronomii, zawierający prawa, reguły, zastosowania i przykłady sztuki dobrego życia. Wydany w 1827 roku „Kodeks smakosza” Horace’a Raissona to kompendium wiedzy na temat wystawn...
Groteskowe portrety miłośników książek. Charles Nodier, Gustave Flaubert i Charles Asselineau w swoich opowiadaniach starają się dociec istoty bibliomanii. Ich dociekaniom towarzyszą ilustracje Alfre...
„Koty” Julesa Champfleury’ego, francuskiego pisarza i krytyka, to wydana po raz pierwszy w 1869 roku książka opisująca historię, naturę oraz obecność tych czworonogów w kulturze – od starożytności po ...
Manifest na rzecz przebudowy semiologii, która w tradycyjnej, zaprojektowanej przez Ferdinanda de Saussure’a postaci spełniła już swoje zadanie. Książka historycznie ważna, prawdziwie klasyczna, która...
Seks, uwodzenie, prezentacja siebie, traktowanie klienta, stosowanie prezerwatyw czy postępowanie w razie choroby własnej czy klienta. Swego rodzaju poradnik dla luksusowych dam do towarzystwa. Barwne...