„Wszyscy znamy to powiedzenie «Czym skorupka za młodu nasiąknie...» . Tylko czasami zachodzimy w głowę, jak to zrobić, żeby ta skorupka w ogóle zaczęła nasiąkać, skoro nie chce próbować nowych smaków, skoro zamiast warzyw i owoców domaga się głośno i dobitnie cukierka lub kawałka czekolady.
Nie pozjadałyśmy z Kasią wszystkich rozumów, ale przerabiałyśmy (i w dalszym ciągu przerabiamy...) to we własnych domach. Staramy się kształtować nawyki żywieniowe naszych dzieci. Z różnym skutkiem. Marzy mi się, żeby nasza książka stała się podpowiedzią dla wszystkich innych mam, tatusiów oraz innych opiekunów. Żeby łatwiej było przygotować prawdziwą ucztę dla maluchów, a nie zgotować im piekło związane z traumą pierwszych posiłków” – Monika Mrozowska
„Smaki dzieciństwa, te ukochane, zostają w każdym z nas na zawsze. To my, rodzice i opiekunowie dzieci, odpowiadamy za ich dietę, nie tylko w okresie dzieciństwa, ale w jakiejś mierze przez całe ich życie. To, co wpoimy maluchom, wpłynie bowiem na późniejsze nawyki żywieniowe. Z kolei to, co dostarczymy w okresie najszybszego i najbardziej intensywnego wzrostu wpłynie na ich rozwój. Wraz z Moniką podpowiadamy, jak w praktyce zastosować zalecenia pediatrów dotyczące żywienia dzieci” – Katarzyna Błażejewska-Stuhr
O Autorkach:
KATARZYNA BŁAŻEJEWSKA-STUHR – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje. W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. „Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu”, „Koktajle dla zdrowia i urody, czyli pysznie, świeżo, kolorowo” oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo”.
MONIKA MROZOWSKA – aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. „Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie. Ekologiczna, ekonomiczna kuchnia”. Wegetarianka. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.