„Wegańska kuchnia polska” to 64 przepisy podzielone na 7 grup: ZUPY – KLUSKI, PIEROGI, NALEŚNIKI – ZAMIENNIKI MIĘSA – GULASZE, KAPUSTY – PASZTETY I PASTY – DODATKI, PRZYSTAWKI, SAŁATKI – DESERY.
Tradycyjne polskie potrawy w bezmięsnej wersji. To da się zrobić
Z „Wegańską kuchnią polską” przyrządzisz potrawy, które wydawałoby się nie mają racji bytu bez składników odzwierzęcych. Nic bardziej mylnego. Edyta Stępczyńska odczarowuje je i komponuje na nowo tak, aby smakowały tradycyjnie "jak u mamy" a jednocześnie nie bazowały na składnikach odzwierzęcych. W „Wegańskiej kuchni polskiej” znajdziesz m.in. przepisy na potrawy takie jak:
– rosół,
– gulaszowa,
– kopytka,
– kotlety mielone,
– kotlet a la schabowy,
– kotlet a la devolaiile,
– pulpety,
– gołąbki,
– gulasz,
– pasztet,
– budyń,
– kisiel,
– majonez.
AUTORKA O KSIĄŻCE:
„Spisując te przepisy wierzyłam w to, że dzięki nim obudzisz w sobie chęć do przygotowywania potraw prostych i nieskomplikowanych. Potraw, które gościły i goszczą na Polskich stołach. Z jedną, ale zasadniczą różnicą. Moje przepisy różnią się od tych tradycyjnych tym, że są przygotowane bez składników odzwierzęcych.
Tworzenie wegańskiego jedzenia jest nie tylko moim hobby, ale stało się moją pracą i pasją. Uwielbiam karmić ludzi i dowiadywać się, że to co robię ma sens i wpływa korzystnie na moich klientów i przede wszystkim im smakuje. Ta książka to zapis mojej codziennej pracy i doświadczeń podczas przygotowywania wegańskiego cateringu. Każdy przepis jest przetestowany. Do zdjęć nie wynajęłam profesjonalnego fotografa i stylisty potraw – zdałam się tu na własną intuicję i maksymalną szczerość. Jedz na zdrowie!”
OPINIE O KSIĄŻCE:
„Jeśli tęsknicie za smakiem tradycyjnej, rodzimej kuchni w wersji roślinnej, trafiliście na idealną książkę! Rozsmakujcie się w niej i cieszcie się pierogami, bigosami, gulaszami i galaretami...” – Jola Słoma & Mirek Trymbulak, projektanci mody oraz kucharze bezglutenowej kuchni wegańskiej w Atelier Smaku.
„Chcąc zrezygnować z mięsa i nabiału w diecie, nie trzeba przechodzić na egzotyczne gotowanie. Łatwe przepisy Edyty zaspokoją potrzeby osób, które szukają sposobów na zachowanie tradycyjnej kuchni, mimo zmiany w stosowanych składnikach” – Sylwia Falkiewicz, autorka wegańskiego bloga wszystkojestwglowie.pl